+31 615 262 614 info@climatearchitect.nl

Luchtbehandelingskasten

Een luchtbehandelingskast houdt de temperatuur en luchtvochtigheid op een aangenaam niveau, terwijl het buiten onaangenaam warm (of koud) is. Ook kan de lucht hiermee gezuiverd worden door het toepassen van filters, wat zorgt voor een aangenaam leefklimaat.

Wat is een luchtbehandelingskast?

Op het dak geplaatste luchtbehandelingskast

Een luchtbehandelingskast is een systeem dat zorgt voor centraal geregelde ventilatie in grotere/professioneel gebruikte ruimtes. U vindt deze installaties in kantoren, ziekenhuizen, bedrijfspanden en openbare ruimten. De kerntaak van een luchtbehandelingskast is het aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van vervuilde binnenlucht. Dit proces loopt via filters en kent diverse behandelstadia.

Alleen schoonmaken, of is er meer?

De meeste luchtbehandelingskasten doen meer dan alleen maar luchtzuivering. Veel kasten hebben een warmtewisselaar ingebouwd, die de warmte van de vuile binnenlucht terugwint, en weer afgeeft aan de schone toevoerlucht. Er zijn twee verschillende systemen in gebruik om dit proces mogelijk te maken: via een ingebouwde tegenstroom wisselaar, of via een warmtewiel. De kasten uitgerust met een tegenstroom mechanisme hebben een thermisch rendement van maar liefst 90%. Dat ligt bij de warmtewiel installaties iets lager: 80%.
En er zijn nog een paar verschillen tussen de twee types kasten: een tegenstroom kast kan geen vocht terugwinnen uit de aangevoerde lucht, en heeft hierdoor een apart afvoerkanaal nodig voor condens, terwijl een warmtewiel kast wel vocht kan terugwinnen, waardoor dit type juist geen aparte condensafvoer nodig heeft.

Een luchtbehandelingskast als verwarming of airco?

Zoals gemeld, kan een kast een ruimte ook deels verwarmen. U kunt echter de toevoerlucht nog extra verwarmen (of koelen) als U verwarmings- of koelbatterijen laat plaatsen.

U ziet het: een professionele luchtbehandelingskast vergt maatwerk, en laat de Klimaatarchitect daar nu juist ijzersterk in zijn! Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvende offerte.